Zürich bezoeken

Als je op zoek gaat naar een leuke stedentripbestemming dan zal Zürich niet snel in je top tien van steden voorkomen om te bezoeken. Er zijn immers heel veel Europese steden die drukker bezocht worden en dus aanzienlijk populairder zijn als stedentripbestemming. Wie zich echter een beetje in de stad verdiept en de mogelijkheden ziet die Zürich allemaal te bieden heeft die zal ontdekken dat deze Zwitserse stad een ontzettend leuke bestemming voor een korte citytrip kan zijn. De hotels zijn vaak prima, je kunt er uitstekend winkelen, er zijn meer dan voldoende musea en bezienswaardigheden en Zürich heeft een aangename sfeer. Allemaal redenen om Zürich als vakantiebestemming te overwegen. Het enige echte nadeel dat de stad heeft is het prijskaartje. Een vakantie in Zürich of iedere andere bestemming in Zwitserland is gewoonweg niet goedkoop.
Naar Zürich reizen

Zürich is geen verre bestemming. Met een afstand die hemelsbreed vanaf Utrecht nog geen zeshonderd kilometer meet mag je zelfs stellen dat Zürich vrijwel om de spreekwoordelijke hoek ligt. Toch zul je met de auto nog wel een redelijke reistijd hebben. Over de weg bedraagt de afstand vanaf Utrecht ongeveer achthonderd kilometer. Met de auto doe je daar exclusief pauzes en eventuele vertragingen ongeveer acht uur over. In de praktijk ben je met plaspauzes, tankstops en files al snel een uur of tien onderweg, als het al niet meer is. Qua tijd is het daarom vrijwel altijd gunstiger om met het vliegtuig naar Zürich te reizen. Als alleen of met z’n tweeën reist is het vliegtuig ook vaak nog goedkoper. Je moet dan wel op eerlijke wijze je autokosten rekenen inclusief tol, je eten/drinken onderweg en zaken als afschrijving en onderhoud per kilometer. Om op de Zwitserse autosnelwegen te mogen rijden heb je overigens een tolvignet nodig. Zwitserland kent alleen maar jaarvignetten. Die kun je vooraf kopen bij de ANWB of bij een tankstation in Duitsland voordat je Zwitserland binnenrijdt.

Met het vliegtuig doe je er ongeveer een uur over om naar Zürich te vliegen. Vanuit Nederland kun je vanaf Schiphol naar Zürich vliegen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM. Vanuit Brussel en Düsseldorf zijn er ook verschillende rechtstreekse verbindingen met Zürich. Prijzen voor een retourticket naar Zürich beginnen vaak al onder de honderd euro. Dat is dan vaak exclusief ruimbagage. Hoe dichter je voor de vertrekdatum boekt, des te hoger de prijzen voor vliegtickets in de regel vaak worden. Wel iets om rekening mee te houden als je je stedentrip naar Zürich gaat plannen.

Flughafen Zürich (voorheen Flughafen Zürich-Kloten) ligt ongeveer tien kilometer ten noorden van het centrum. Je reistijd tot het hart van Zürich is daarom beperkt tot ongeveer een kwartier tot twintig minuten bij normale verkeersomstandigheden. Dat is als je met de taxi of auto naar het centrum reist. Een goedkopere optie is om met de trein en eventueel verder per S-Bahn naar het centrum te reizen. Je moet dan wel even vooraf uitzoeken hoe je het gunstigste naar jouw bestemming in Zürich reist, maar kun zo wel geld besparen.

Dankzij de snelle ICE International treinen kun je vrij snel vanuit Nederland naar Zürich reizen over het spoor. Met twee keer overstappen reis je in ongeveer acht tot negen uur van Amsterdam naar Zürich. Het voordeel is dat je zelf niet hoeft te rijden en dat je uiteindelijk in het hart van de stad aankomt. Prijzen voor een retour in de tweede klasse beginnen zo rond de honderd euro. Dat is iets duurder dan de goedkoopste vliegtickets naar Zürich, maar je bespaart de kosten van en naar de luchthavens.