De lange historie van Zürich, de belangrijke rol die de stad eeuwenlang vervuld heeft en de aanwezige rijkdom heeft geleid tot een vrij grote hoeveelheid aan interessante musea. Wie tijdens zijn stedentrip naar Zürich tijd uit wil trekken om een boeiend museum te bezoeken (of meerdere musea), die kan uit een ruim aanbod van musea kiezen.
Op deze pagina bieden we informatie over een aantal verschillende musea in Zürich die volgens ons een bezoekje waard zijn.
Kunsthaus Zürich
Aan de Heimplatz in Zürich bevindt zich het museum voor beeldende kunst. Kunsthaus Zürich is hier gevestigd in een onlangs verbouwde versie. Het ontwerp van vandaag is grotendeels te danken aan de Londense architect David Chipperfield. Volgens hem kon het gebouw ondergewaardeerd blijven aan de collectie, omdat die zo hoogwaardig is. In het ontwerp heeft de hal een belangrijke functie ontvangen. Als hart van het museum biedt het behalve de toegang tot de museum collectie ook de toegang tot de tuin. De uitermate afwisselende collectie van het museum beslaat een tijdperiode tussen de dertiende en éénentwintigste eeuw. Hieronder bevinden zich werken van onder andere Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Andy Warhol, Mario Merz, Abraham Cruzvillegas en Oskar Kokoschka.
Meer info over Kunsthaus Zürich
National Museum Zürich
De Zwitserse geschiedenis wordt in een haast sprookjesachtige omgeving weergegeven in het National Museum Zürich. Het gebouw waarin dit museum gehuisvest werd omstreeks 1898 in renaissancestijl gebouwd naar een idee van Gustav Gull. Het heeft zeker gelijkenissen met die van een kasteel. De moderne uitbreiding van het museum is bijzonder goed In het museum maak je middels een uitgebreide collectie en afwisselende tentoonstellingen kennis met de Zwitserse cultuur, geschiedenis en maatschappelijke onderwerpen van de stad Zürich. De moderne uitbreiding van het museum, die onder leiding van de Zwitserse architecten Christ & Gantenbein plaatsvond, past gek genoeg heel goed bij het oude. Deze ruimtes bieden zeer bruikbare ruimtes voor wisselende exposities, een moderne bibliotheek en andere evenementen.
Meer info over National Museum Zürich
Museum Rietberg
In de bosrijke omgeving van het Rieterpark zijn drie villa’s ingericht als museum. Samen vormen zij het Museum Rietberg. De villa’s werden in het verleden bewoond door Otto en Mathilde Wesendock en Richard Wagner en diens vrouw Minna. De vriendschap tussen de familie Wesendonck en Richard Wagner of eigenlijk die tussen Mathilde en Richard leverde prachtige poëzie en muziekstukken op die door Wagner geschreven zijn. Onder andere ‘Tristan und Isolde’ zijn van die periode. En ook Mathilde Wesendock ging getalenteerd aan het schrijven. Hun vriendschap werd door de vrouw van Wagner iets anders geïnterpreteerd en een schandaal was ontstaan. Beide partijen verhuisden en de villa’s kwamen in handen van Adolf Frieter-Rothpletz, om vervolgens over te gaan naar andere leden van deze familie. Sinds 1945 behoren de villa’s en het park tot de stad Zürich. Inmiddels zijn villa Wesendonck en villa Schönberg verbouwd en ingericht als museum. Je kunt er onder andere kunst zien uit de privé verzameling van Baron Eduard von der Heydt. Het glazen entreepaviljoen het deels ondergrondse nieuwe gebouw werd ontworpen door de architecten Alfred Grazioli en Adolf Krischanitz.
Meer info over Museum Rietberg
Museum für Gestaltung
Liefhebbers van design en industriële ontwerpen zijn in het Museum für Gestaltung aan het juiste adres. Dit museum biedt namelijk visuele concepten, grafische design, fotografie, film, ambachten en architectuur in een samenwerkend verband. Het museum is verdeeld over twee locatie, namelijk het Museum of Design aan de Pfingstweidstrasse en het Museum für Gestaltung aan de Ausstellungstrasse in Zürich. Het is mogelijk om een thematische rondleiding te boeken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je route te bepalen. De wisselende tentoonstellingen zorgen er voor dat er altijd weer wat nieuws te ontdekken is.
Meer info over het Museum für Gestaltung
FIFA World Football Museum
Het interactieve voetbal museum ‘FIFA World Football Museum’ is gevestigd aan de Seestrasse in Zürich. Wanneer je hart sneller gaat kloppen van voetbal, dan moet je beslist een bezoek brengen aan dit museum. Maar liefst drie verdiepingen zijn gevuld met allerlei voorwerpen, foto’s, kleding, speelmateriaal en prijzen die met dit wereldberoemde spel verband houden. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de FIFA en het wereldkampioenschap voetbal. In de museumwinkel zijn tevens diverse attributen te koop.
Meer info over het FIFA World Football Museum
Centre Le Corbusier
In de directe omgeving van Chinagarten Zürich bevindt zich Centre Le Corbusier. Dit centrum is vernoemd naar de Zwitserse kunstenaar Le Corbusier, die geboren werd als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke architecten van de twintigste eeuw. Paviljoen Le Corbusier is één van zijn werken. Het is zelfs zijn laatst voltooide werk en zijn enige gebouw in het Duitstalige Zwitserland. Het paviljoen Le Corbusier wordt beheerd door kunstenaar en interieurontwerper Heidi Weber, die destijds ook deelnam aan het ontwerp. Het gebouw is inmiddels onderdeel van het Museum für Gestaltung. Het wordt gezien als een architectonisch juweel uit de twintigste eeuw.
Focus Terra
Het prachtig vorm gegeven Focus Terra museum, laat je kennis maken met de aarde in al haar facetten. Doormiddel van wetenschappelijke onderzoeken, een aardbeving simulator, geschiedenis van de planeten en het zichtbaar maken van waarom een vulkaan tot explosie komt, wordt je aandacht snel getrokken tot het hebben van antwoorden. En die krijg je ook. Focus Terra maakt je daarnaast heel bewust van de kwetsbaarheid van onze kleine planeet en de roep om met meer aandacht met de natuur om te gaan.
Meer info over Focus Terra
UZH - Zoölogisch Museum
Hoe mooi de natuur op onze planeet is, wordt geheel duidelijk in het UZH – Zoölogische Museum. Het museum hoopt bezoekers wakker te schudden en warm te maken voor het nut van universitair onderzoek omtrent de natuur. Het ziet zich naar eigen zeggen als ‘etalage voor de universiteit’. De permanente tentoonstelling van dit in 1833 geopende museum, laat meer dan vijftienhonderd diersoorten zien die zijn verdeeld over bepaalde leefgebieden. Behalve de permanente tentoonstelling zijn er ook nog speciale tentoonstellingen te bezoeken, waarbij er dieper op een onderwerp of diersoort wordt ingegaan. Er zijn mogelijkheden om het Zoölogische Museum samen met een bioloog te bezoeken. Tijdens de rondleiding kan deze zijn kennis delen en je vragen beantwoorden.
Meer info over het Zoölogisch Museum