Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Zürich op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Zürich of Zwitserland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Geld

De officiële valuta in Zwitserland is de Zwitserse frank. Een frank wordt onderverdeeld in rappen in plaats van in centen. De frank is het algemene betaalmiddel in Zürich. Het is echter mogelijk dat prijzen soms zowel in franken (CHF) als in euro’s (EUR) aangegeven staan. Dit maakt het voor de klant uit een eurozone gemakkelijker, want je hoeft niet om te rekenen. Op verschillende plekken kun je ook met euro’s betalen. Mogelijk krijg je dan wel je wisselgeld in Zwitserse franken betaald.

Geld opnemen kan in een groot aantal geldautomaten die je verspreid door Zürich ziet. De meeste geldautomaten staan in het centrum waar de banken zich bevinden. Omdat je geld opneemt in Zwitserse franken heb je een licht koersverlies. Daarnaast berekenen veel banken ook transactiekosten voor iedere geldopname. Ook het afrekenen met je bankpas plus pincode, wat op redelijk wat plekken in Zürich kan, doe je met een klein bedrag aan transactiekosten en een kleine koersopslag.

Betalen met een creditcard is op veel plekken mogelijk in Zürich. Vooral in hotels, in restaurants en de betere winkels is het betalen met een creditcard geen enkel probleem. Veel accommodaties vragen zelfs om een creditcard als waarborg.



Kraanwater

Zwitserland heeft de waterhuishouding prima op orde. Je kunt dus zonder enige problemen water uit de kraan drinken in Zürich. Soms drinken mensen vanwege gemak mineraalwater uit flessen, maar als je kijkt naar de gezondheid en smaak is er geen enkele reden om het leidingwater in Zürich te vermijden.

Taal

Zürich ligt in het gedeelte van Zwitserland waar hoofdzakelijk Duits gesproken wordt. Hoewel ook Frans en Italiaans officiële talen van Zwitserland zijn zul je je met Duits het beste redden in Zürich. Het internationale karakter van de stad zorgt ervoor dat je met Engels ook wel redelijk goed terecht kunt in Zürich. Dat geldt vooral voor hotels, restaurants en winkels die in het centrum te vinden zijn. Wees er echter wel op voorbereid dat niet iedereen de Engelse taal machtig is en dat het daarom wel handig is als je ook wat Duits kunt spreken.

Tijdsverschil

Zwitserland ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Er is dus geen sprake van tijdsverschil tussen Zürich en jouw Nederlandse woonplaats. Omdat de zomertijd en wintertijd in Zürich gelijk lopen met die in Nederland is de situatie tijdens het hele jaar gelijk. Dus zowel in de zomer als in de winter is er geen tijdsverschil met Nederland (of België).